entitat gestora

 localització 

 activitats

serveis 

 contacte

Notícia a BTV 

Facebook

CENTRE D'IMATGERIA FESTIVA DE SANT MARTÍ, a Can Saladrigas, al Poblenou

La Víbria del Poblenou i L'Estarrufat el Drac del Poblenou a la Rodona del Casino, a la Rambla del Poblenou.

 

El Centre d'Imatgeria Festiva de Sant Martí és un equipament municipal integrat en el contenidor cultural Can Saldrigues, està gestionat per l'entitat Associació de la Imatgeria Festiva del Poblenou IFP9, promoguda per la Colla del Drac del Poble Nou i per la Colla dels Gegants del Poblenou.

 

S'hi exposen les figures d'imatgeria festiva del Poblenou: els gegants, els dracs, la víbria, el lloro del 36, els capgrossos... que es poden veure des del vestíbul d'entrada de l'equipament.

 

Els objectius principals del Centre d'Imatgeria Festiva de Sant Martí són:

1. Oferir recursos a les entitats que treballen els temes de la imatgeria festiva i els aspectes que hi són relacionats, especialment aquelles que el seu àmbit d'actuació és el Districte de Sant Martí i la Ciutat de Barcelona.

 

2. Donar a conèixer al públic en general tots els aspectes relacionats amb la imatgeria festiva com són: creació plàstica, música, coreografia, teatre popular, etc i imbricar-los amb la realitat quotidiana del Poblenou i per extensió, de la Ciutat de Barcelona. Pensant, molt especialment en les generacions més joves.

 

3. Contribuir a elevar la valoració social de les figures d'imatgeria festiva com a patrimoni cultural col·lectiu.

 El Centre d'Imatgeria Festiva de Sant Martí es va inaugurar el dia 10 maig de 2009

Un projecte de llarg recorregut... La idea de crear el Centre d'Imatgeria Festiva del Poblenou neix l'any 1997, a partir de l'acord de la Colla del Drac del Poble Nou i la Colla dels Gegants del Poblenou. Ambdues associacions vam valorar que, pel que fa a la imatgeria festiva, al Poblenou, s'havia arribat a un moment de maduresa que ens portava a fer un pas endavant que havia de permetre consolidar la situació i assegurar unes condicions adequades per al manteniment i l'aprofundiment de l'arrelament social de les figures d'imatgeria festiva de cara el futur.

A partir d'aquest acord, vam fer arribar una proposta de creació del CIFPN al Districte de Sant Martí en la que sol·licitàvem per aquesta finalitat la cessió del Xalet de la Paperera, actualment enderrocat, es tractava d'una edificació de maó vist que havia acollit les oficines i habitage del complex fabril que l'empresa "La Papelera Española"  tenia al solar on actualment hi ha la plaça de Julio González.

Can Saldrigues, un antic vapor al cor del Poblenou, esdevé un local de creació i difusió cultural.

A partir de l'acord amb l'Ajuntament en la conveniència de dur a terme el projecte que els proposàvem, i després de diverses converses, l'Ajuntament ens va oferir allotjar el Centre d'Imatgeria Festiva de Sant Martí ( ja no era només del Poblenou ) a l'edifici de l'antiga fàbrica de Can Saladrigas i ens va demanar que fèssim un projecte que adaptés la nostra proposta inicial a la ubicació que se'ns ofereia, i així ho vam fer.

El contenidor cultural de Can Saladrigues acull la Biblioteca del Poblenou - Manuel Arranz i el Centre d'Imatgeria Festiva de Sant Martí. La Biblioteca ocupa una part de la planta baixa, on hi té la recepció, la primera planta sencera, on hi ha la sala de lectura i una part de la segona on hi ha la sala d'Estudi "Manuel Arranz". El centre d'Imatgeria Festiva ocupa la resta de la planta baixa. L'exposició de les figures d'imatgeria festiva del Poblenou està instal·lada en u gran aparador de vidre que és visible des del vestíbul de l'equipament i des de la recepció de la Biblioteca.

El Centre d'Imatgeria Festiva de Sant Martí és la seu social les dues associacions del Poblenou dedicades a la imatgeria festiva.

 

Colla del Drac del Poble Nou

S'ocupa de:


El Drac del Poblenou, L'Estarrufat

La Víbria del Poblenou

El Drac Petit del Poblenou, L'Estarrufadet

L'Estendart

La parella de capgrossos 'La Mercè, el cabàs de les dotze i en Jaume, el Boter.

El Fènix del Poblenou


Grups de música de gralles i percussió

 

Grup de Pop-Folk de Foc "Les Mamelles de la Víbria"

 

Grup de Vents Metalls d'acompanyament de El Fènix del Poblenou


Dades de contacte:

infodrac@dracpoblenou.org  

www.dracpoblenou.cat  

tel. 689 020 163

 

Colla dels Gegants del Poblenou

S'ocupa de:


Els Gegants del Poblenou en Bernat i la Maria.

El Lloro del 36.

Comparsa de capgrossos.

Gegantó "El Bomber"


Grups de música de gralles i percussió


Dades de contacte

tel. 600 239 381

gegantspoble9@hotmail.com

Vista de la façana del carrer del Joncar de la fàbrica de Can Saldrigues a principis del segle XX

Els gegants del Poblenou i El Lloro del 36 

 


Centre d'Imatgeria Festiva de Sant Martí

Can Saladrigas

Carrer del Joncar, 35

08005 Barcelona

 

Autobusos i Metro

Metro: línia 4 ( groga ) parada Poblenou

Línies d'autobus: 26, 36, 71, 141 parada al c. de Llull

Bicing: aparcament més proper a c.Pujades / c. Marià Aguiló o al pg. del Taulat / c. Lope de Vega