Jaume "el boter" i Mercè "el cabàs de les dotze"

En Jaume “el boter” vol evocar un boter poblenoví, professió molt coneguda a finals del segle XIX i a principis del segle XX quan els magatzems de vi i de licors i els boters van ser una part indestriable del paisatge industrial del Poblenou. Totes les firmes es dedicaven a l’exportació, raó per la qual els interessava ser a prop del port, per tant, el Poblenou era el lloc adequat.

Agafar el cabàs i anar a la plaça. Potser ara sembla una cosa llunyana amb tantes grans superfícies i cadenes de supermercats que hi ha però, aquesta activitat va omplir molts matins de moltes dones del Poblenou durant molts anys. La Mercè “el cabàs de les dotze” vol evocar el record de tantes dones treballadores que, amb els seus afanys de cada dia, han donat vida al nostre barri.

Varen ser cedits anònimament a la Colla del Drac l'any 2007. La incorporació imprevista d'aquestes figures a la Colla del Drac va suposar que calgués buscar-los el seu paper en les festes del Poblenou. Són els dos personatges que animen la Fira de les Festes de Maig i que acompanyen les comparses de capgrossos que sovint participen en la Cercavila d'Aniversari dels Dracs i de la Víbria.

 

Dades tècniques

Material: Fibra de vidre
Any de construcció: abans del 2007
Primera actuació: 20 de maig del 2007
Constructors: Figures del taller Sarakanda
Vestuari: Mar Grañena

Capgrossos de la Colla del Drac Jaume, el boter Mercè, el cabàs de les dotze