Com som - Estructura


Estem constituïts com a associació cultural sense ànim de lucre. Estem organitzats en seccions -o vocalies- i dirigits per una junta directiva (President, Secretari, Tresorer i 5 Vocals de Secció), que s’escull anualment per l’Assemblea de Socis. Actualment som al voltant de 200 socis.

Secció de Figures Grans

S'encarrega de fer ballar l’Estarrufat, la Víbria, el Fènix, i les seves comparses de Diablots.

Secció de Figures Infantils

És l’encarregada de fer ballar l’Estarrufadet i la seva comparsa de Diablets.

Secció d’Activitats Culturals i Festives

S’encarrega d’organitzar les diverses activitats internes o externes que du a terme la Colla durant l’any i de fer ballar als Copgrossos, en Jaume i la Mercè. Es fa càrrec de la Comissió de Festa Major del Passetget, i es l’encarregada de posar en comú totes i cadascuna de les activitats de la Colla.

Secció de Música

És l’encarregada de posar la música a tota la Colla, imprescindible per a que les figures, diablets, diablots i el públic puguin ballar sota el foc (o sense foc).

Secció de Comunicació

S’encarrega de la informació i de la imatge interior i exterior de la Colla. Organitza la botiga, la parada divulgativa, la producció d’impresos, del manteniment del lloc web, del Facebook i del Blog. Edita setmanalment el butlletí electrònic d’informació interna -el Batec de Drac- i, quan vol i pot, la revista La Barretina Escarlata.

A més a més de les vocalies hi ha 3 càrrecs més, designats per la Junta Directiva, per a fer tasques específiques. Aquests càrrecs són els d’Encomanat de pirotècnia, logística i formació, l’Encomanat de vestits i roba de la Colla, i l’Encomanat de taller i construcció-reparació de figures.

 

Què Fem

Actuacions, cercaviles, correfocs...

Duem a terme les actuacions en les que participen les figures de bestiari festiu. Fem ballar els dracs, la Víbria i el Fènix, acompanyats pels diablots, i al ritme de les cançons que interpreten els nostres músics.

Construcció i manteniment de les figures

La construcció del Drac és l'origen mateix de la Colla. Després de la seva construcció, la tardor de 1984, hem construït 3 versions de l’Estendard -un petit drac volador; La Víbria (1992), L’Estarrufadet (1997), El Fènix (2011), i altres materials com les maces dels Diablets i Diablots d'acompanyament de les figures, carros de pirotècnia, accessoris per a les actuacions, etc. També ens ocupem de les feines de manteniment de les figures. Principalment són feines de fusteria, reparacions amb resina de poliester, modelat amb fang i guix, etc.

Música

La Secció de Música s'ocupa de posar l'acompanyament musical a les cercaviles, ballades i correfocs. La formen els Grallers del Drac i tres grups de timbalers, per franges d’edat: la Percu Gran, la Percu Jove i la Percu Petita. Des del 2010, la Secció de Música també inclou el grup Les Mamelles de la Víbria, amb cançons pròpies, per a animar encara més la festa. Les músiques amb les que ballen les diferents figures han estat creades expressament per a cada una d’elles, i pensant en les ocasions en les que han de ser interpretades.

Festes de Maig i Festa Major del Poblenou

Les Festes de Maig són el nostre origen. Hi participem en diverses cercaviles i als Correfocs de Maig i de Festa Major. Juntament amb altres entitats del barri, també organitzem moltes activitats dins dels programes generals.

Festes de la Mercè i de Santa Eulàlia de Barcelona

Hi participem en diversos cercaviles i correfocs, sempre de la mà de la Territorial del Barcelonès de l’Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya.

Dinamització Cultural al Poblenou

Organitzem diverses activitats, promovem i participem en projectes que enriqueixin la vida social i cultural del Poblenou: Fira de Nadal, Sant Jordi, Foguera i Revetlla de Sant Joan, Taller de Fanalets per a la Cavalcada de Reis, Matinades de Festa Major, Tallers i altres activitats en col·laboració amb comissions de festes de carrers, instituts, escoles...
Després d'organitzar les Festes de Maig des del 1991 ençà, l’any 2003 vàrem promoure la creació de la Federació d'Entitats per a les Festes de Maig del Poblenou, Fem Maig, de la qual en som socis.
L’any 2012 recuperem la Festa Major del Passetget, creant la Comissió de Festes d’aquest entranyable carreró.
Som socis i fundadors, juntament amb la Colla dels Gegants del Poblenou, del Centre d'Imatgeria Festiva de Sant Martí, que és on tenim la nostra seu social.
Hem editat el Protocol de les Figures d'Imatgeria Festiva del Poblenou, conjuntament amb la Colla dels Gegants del Poblenou.

Dinamització Cultural als Països Catalans

Organitzem, promovem i participem en projectes que permetin el diàleg i la reflexió sobre la cultura i les manifestacions del bestiari festiu. Hem organitzat les "Jornades Cultura Popular i Relacions Culturals" (1995); participem en jornades i congressos d'abast nacional; vàrem ser promotors i fundadors del Col·lectiu Santa Fe de Bestiari Festiu i de l'Agrupació de Bestiari Festiu de Catalunya, de la qual també en som socis.
Tenim relacions i col·laboració amb colles de les Illes Balears i el País Valencià.
Col·laboració amb l'associació Aire Nou de Bao (Rosselló) en el bateig del drac Hamlet (2007).
Editem publicacions que puguin contribuir a la documentació i la reflexió sobre temes associatius i d’imatgeria festiva.

Relacions internacionals

Participació a les Trobades Mediterrànies de Montpeller (1988).
Exposició sobre els dracs i diables dels Països Catalans a la ciutat algeriana de Constantina (1988).
Intercanvi amb el grup de música tradicional d'Algèria “El Guenaoua” (1989).

Junta Directiva 2016


Presidència
Mercè Ayora

Vicepresidència
Heura Gabarri

Secretaria
Mariona Domingo

Tresoreria
Maite Cortés

Vocal Secció Figures Grans
Àlex Simó

Vocal Secció Figures Infantils
Cèlia Sanjuan

Vocal Secció Música
Lluïsa Vandellós

Vocal Secció Activitats
Pau Gil

Vocal Secció Comunicació
Ferran Oto

Junta triada en l'assemblea general de socis del 20 de febrer de 2016

Veure Organigrama >>

Som entitat fundadora de: Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya,
FEM MAIG, Federació d'Entitats per a les Festes de Maig del Poblenou.
Som promotors de: l'Associació de la Imatgeria Festiva del Poble Nou IFP9, entitat gestora del Centre d'Imatgeria Festiva de Sant Martí.

Formem part de:
Coordinadora d'Entitats del Poblenou. FEM MAIG, Federació d'Entitats per a les Festes de Maig del Poblenou. Agrupació de Bestiari Festiu i Popular de Catalunya

Publicacions de la Colla del Drac del Poble Nou

Posem a la teva disposició diverses publicacions en format digital, entre les quals hi ha els números de la Barretina Escarlata, entre d'altres.

Consulta les publicacions >>